14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

Biz diyabetliler için 14 Kasım sonbaharı dolu dolu hissettiğimiz, çoğunlukla yağmurlu kapalı bir gün olması dışında çok daha özel bir anlama sahiptir. Çünkü 14 Kasım, geçen yüzyılın başlarında (1921) çalışma arkadaşları Dr. Charles Best, J. MacLeod ve James Bertram Collip ile birlikte insülini bularak biz diyabetlilere yaşamlarımızı armağan eden Kanadalı doktor Frederick Banting’in doğduğu gündür ve tüm dünyada 1991’den beri “Dünya Diyabet Günü” olarak kutlanmaktadır.

Neden böyle bir güne ihtiyaç duyuldu? Çünkü tüm dünyada diyabet, bulaşıcı bir hastalık olmamasına rağmen bir salgın hastalık hızında artmaktadır ve ne yazık ki bu salgın ülkemizi de ciddi bir şekilde etkilemektedir. Ülkemizde ilk kez 1997 – 2000 yılları arasında yapılan değerlendirmede 20 yaş üzerindeki nüfusumuzda her 100 kişiden 7’si diyabetli iken, 2010 yılında artık her 100 kişiden 14’ü diyabetli ve bunların yaklaşık yarısı da diyabetli olduğunun farkında değiller.

Diyabet, uzun süren, eğer kontrol edilmezse bireyi düşkünleştiren, maliyeti yüksek kalp damar sistemi hastalıkları, inme, böbrek yetmezliği, körlük gibi komplikasyonlara yol açan bireye, ailesine ve topluma ciddi yük getiren önemli bir hastalıktır. “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” 2006 yılından beri Birleşmiş Milletler tarafından da tanınarak diyabetin herkes tarafından bilinmesini, etkin şekilde hem çocuklarda hem de erişkinlerde tedavi edilmesini, diyabete bağlı komplikasyonların önlenmesi ve diyabetlilerin sağlıklı, kaliteli bir yaşam sürmelerinin sağlanması temalarıyla tüm dünyada kutlanmaktadır.

Bu yılın teması “Geleceğimizi Koruyalım” diyabetin erken fark edilip, iyi kontrol edilmesinin sağlıklı bir gelecek sağlayacağını, diyabetin geleceğimizi olumsuz etkilemesinin önlenebileceğini vurgulamaktadır.

Bu gönderiyi paylaş