Diyabetli çocuklar ve gençler ünlülerle birlikte basketbol sahasında: “Sporla hayatımızda fark yaratıyoruz”

Diyabetli çocuklar ve gençler ünlülerle birlikte basketbol sahasında: “Sporla hayatımızda fark yaratıyoruz” Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Şükrü Hatun: ”Diyabetli çocuk ve gençler uygun tedaviyle normal ve başarılı bir yaşam sürdürebilir, herkes gibi spor yapmaya devam edebilir.”

Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği Turnuvası kapsamında Tip 1 diyabetli çocuk ve genç basketbolcular, bu yıl üçüncü kez ünlülerle “Arkadaşım Diyabet Basketbol Gösteri Maçı” yaptı. Tip 1 diyabetli çocukların herkes gibi spor yapabileceklerine dikkat çekmeyi amaçlayan ve Novo Nordisk Türkiye’nin desteğiyle Diyabetli Çocuklar Vakfı (DİYAÇEV) ve Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği (TÜBAD) tarafından gerçekleştirilen maçta, “Sporla hayatımızda fark yaratıyoruz” mesajı verildi.

İstanbul’daki Sinan Erdem Spor Salonu’nda gerçekleştirilen maçı, aralarında Alper Saruhan, Tamer Oyguç, Gürkan Açıkgöz, Erhan Güleryüz ve Tanju Eksik gibi sanat ve spor camiasından ünlü isimlere karşı oynayan Tip 1 diyabetli çocuk ve genç takımı 36-26’lık skorla kazandı.

TÜBAD Turnuvası kapsamında bu yıl üçüncü kez oynanan ‘Arkadaşım Diyabet Basketbol Gösteri Maçı’nın artık turnuvanın geleneksel bir etkinliği haline geldiğini söyleyen TÜBAD Başkanı Çetin Yılmaz, “Gösteri maçı, Tip 1 diyabetli basketbolcu çocuk ve gençlerimizin spor hayatına devam ederek başarılı olabileceklerini tüm topluma gösteriyor” dedi.

“Diyabetli çocuk ve gençler uygun tedaviyle normal ve başarılı bir yaşam sürdürebilir, herkes gibi spor yapmaya devam edebilir”. Toplumda sanılanın aksine diyabetin çocuklarda da görüldüğüne dikkat çeken Diyabetli Çocuklar Vakfı (DİYAÇEV) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun da günümüzde diyabetli çocuk ve gençlerin uygun tedaviyle normal ve başarılı bir yaşam sürdürebileceklerini söyledi. Çocuk ve gençlerin “Diyabetle Arkadaş” olarak yaşıtları gibi her şeyi yapabileceklerini belirten Hatun, “Basketbol oyuncusu Alper Saruhan, ultra maratoncu Gürkan Açıkgöz ve Real Madrid oyuncusu Nacho Fernández gibi birçok diyabetli aynı zamanda birer başarılı sporcudur” diye konuştu ve şöyle devam etti:

“Diyabet tanı anından itibaren ömür boyu süren bir durumdur ve yıllar içerisinde pankreastan insülin salgılayan bezlerin kaybıyla seyreder. Toplum genelinde zannedildiği gibi diyabet, sadece bir yetişkinlerde görülmez. Çocuklar ya kendilerini bilmedikleri küçük yaşlarda ya da ergenlik dönemi başlangıcında diyabetle tanışır. Diyabet büyümelerini, büyüme de diyabetlerini etkiler. Diyabetle büyümenin zorluklarını göğüslemeye çalışsalar da çocuklar birçok sorun yaşar. Diyabetli çocukların ve gençlerin sorunlarından biri, toplumun Tip 1 diyabeti tanımaması, bilmemesidir. İlk kez Tip 1 diyabetli bir çocukla karşılaşanlar çoğu zaman onların normal bir yaşam sürdüremeyeceğini, sporcu ise spor yaşamına veda etmesi gerektiğini düşünür. Bazı iş yerleri Tip 1 diyabetli gençleri işe alma konusunda isteksiz davranır. Bütün bunlardan dolayı bazı çocuklar diyabetli oldukları bilinirse kendilerine farklı davranılacağı düşüncesinden bir türlü kurtulamaz. Oysa günümüzde diyabetli çocuk ve gençlerin uygun tedaviyle normal ve başarılı bir yaşam sürdürebilir ve herkes gibi spor yapmaya devam edebilir.”

Bu gönderiyi paylaş