DİYARBAKIR DİYABETLİ ÇOCUKLAR KAMPI YAPILDI

Diyabet, daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinmekle birlikte küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülüyor. Çocuklarda görülen diyabet, kan şekerini düzenleyen insulin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlı. Diyabet, daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinmekle birlikte küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülüyor. Çocuklarda görülen diyabet, kan şekerini düzenleyen insulin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlı. Bu nedenle diyabetli çocuklar, tanı aldıkları günden itibaren günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre insülin enjeksiyonu yapmak zorunda.

Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi, en önemli etkiye sahip. Diyabet tanısı konan çocuklara, hastaneye yattıklarında temel bilgiler verilmekle birlikte, diyabetli çocukların doktor, hemşire, diyetisyenler ve deneyimli diyabetlilerle birlikte yaşamasına dayanan diyabetli çocuk kampları da çok etkili bir eğitim imkânı sağlıyor. Ülkemizin batı bölgesinde diyabetli çocuklar için uzun süredir kamplar düzenleniyor. Ülkemizde 20 bin dolayında diyabetli çocuk bulunuyor ve bu çocukların eğitimi için diyabet kamplarının sayısının artmasına ihtiyaç var.

Tahminlere göre, Güneydoğu Anadolu bölgesinde 5-19 yaş grubunda 2 milyon 822 bin 114 çocuk bulunuyor, bunların da tahminen 1900’ü diyabet tanısı ile izleniyor. Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek’in atanması ile iki yıl önce kurulan Diyarbakır Çocuk Hastanesi Endokrin Kliniği’nde şu anda 100 tanesi son bir yılda tanı alan olmak üzere, toplam 450 diyabetli çocuk izleniyor. Son yıllarda bu bölgedeki diyabetli çocukların bakım ve tedavisi konusunda önemli ilerlemeler mevcut. Ancak hala kan şekerini dengesini gösteren veriler, diğer bölgelere göre kötü. Hem bölgedeki çocukların eğitim ve bakımına katkıda bulunmak, hem de bölgedeki yetkililerin dikkatini diyabetli çocukların sorunlarına çekmek için 15-20 Ağustos 2011 tarihleri arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hazar Gölü Çocuk Yaz Kampı tesislerinde “Diyarbakır Diyabetli Çocuklar Kampı” düzenlendi. Diyarbakır Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Kliniği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu ve Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen kampa, Kocaeli Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi aktif destek verdi.

Kampa, 10-18 yaşları arasında Diyarbakır Merkez, Silvan, Cizre, Adana, Hazro, Şırnak, Dicle, Nusaybin, Savur, Bismil, Mersin, Çermik, Batman, Ergani, Kulp, Siverek, Göçer, Hani ve Viranşehir ilçelerinden 56 çocuk, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Aydın, Afyon, Adana, Diyarbakır, Muş, Erzurum illerinden 26 sağlık görevlisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çocuk Şubesi’nden de 11 eğitmen ve görevli katıldı. Kampa Tuba Karademir isimli, ailesi göçer hayatı yaşadığı için için hiç okula gidemeyen ve Türkçe bilmeyen bir çocuk da katıldı.

Günde 2 saat uzmanlar eşliğinde ve küçük gruplar halinde diyabet eğitiminin yapıldığı kampta, çocuklar ve kamp ekibi arasında çoşku, iyilik, bilgi, emek, sevecenlik, kardeşlik dolu güçlü bir ortam oluştu. Kampta eğitimlerde ve günlük konuşmalarda Türkçe, oyunlarda ve türkülerde Kürtçe kullanıldı. Böylece iki kardeş dilin zenginleştirdiği bir kamp ortamı yaratıldı. Kamp ekibinin gözlemleri ve çocukların yazdığı kompozisyonlar, kampa katılan diyabetli çocukların diyabet bakım becerilerini geliştirdi. Bunun yanı sıra, yaşam güçlerini de artırdı. Bazı çocuklar ilk kez kalçalarına ve karınlarına insülin yapmayı ve beslenme planlanmasında karbonhidrat sayımını kampta öğrendi.

Çocukların kompozisyon yazıları, çocukların bazılarının isimlerinin anlamından da yararlanılarak Prof. Dr. Şükrü Hatun tarafından yazılan “Diyabet Kardeşliği” şiiri ve her sabah çocukların Prof. Dr. Rüveyde Bundak ile birlikte okudukları “Diyabetli Çocuklar Andı” da aşağıda yer alıyor:

Diyabetli Çocuklar Andı

Bir diyabetik olarak, kendimden Yakınmadan ve yılmadan, Diyabet sağlık ekibinin önerilerine, Düzenle ve titizlikle uyacağıma, Kendimden küçükleri, diyabetikleri ve doğayı Koruyup kollayacağıma, Kendimle, çevremle ve insanlarla Daima barışık yaşayacağıma, Bugünüme güvenle, Geleceğime umutla bakacağıma, Doğruluktan ayrılmayacağıma, Çalışmaktan yılmayacağıma, Tüm değerlerim üzerine söz veririm.

Yazının Radikal Gazetesi’nde çıkan versiyonunu görmek için tıklayın.

Bu gönderiyi paylaş