DİYABETİ TANIYALIM

Türkiye’de diyabet hastası ne kadar çocuk var? Diyabetin çocuk sağlığı için önemi nedir? Çocuklarda kontrol altına alınmayan diyabet hastalığı ilerde hangi sağlık sorunlarına yol açabilir?

Ülkemizde 18 yaş altında 17-18 bin civarında diyabetli çocuk olduğu tahmin ediliyor. Çocuklarda diyabet, görece seyrek görülen bir hastalık olmasına karşın en önemli özelliği kronik (yaşam boyu süren) bir hastalık olmasından kaynaklanıyor. Diyabet çocukluk çağında görülen kronik hastalıkların başında geliyor. Çocuklarda diyabetin kontrol edilememesi durumunda, erken yaşlarda böbrek yetmezliği, görme kaybı, sinir hücrelerinde zedelenme, erken kalp ve damar hastalıkları görülüyor.

 

 

Tip 1 diyabet çocuklarda en sık hangi yaşlarda görülüyor? Bebeklerde diyabet görülebilir mi? Görülürse oranı nedir? Aileler nasıl anlayabilirler?

Şeker hastalığı erişkinlerde daha sık görüldüğü için, daha çok erişkinlerin hastalığı olarak biliniyor. Bu nedenle de çocuklarda şeker hastalığı olabileceği pek akla gelmiyor. Oysa bebeklik döneminden itibaren, ama en çok da ergenlik döneminde çocuklarda da şeker hastalığı görülüyor.

Çocuklarda şeker hastalığının ortalama başlangıç yaşı 8 olarak bildiriliyor. Son yıllarda küçük çocuklarda diyabet görülme sıklığının arttığı ve diyabet görülme oranının 2-4, 6-8 ve 10-12 yaşlarında olmak üzere üç dönemde pik yaptığı gözleniyor. Çocuklarda görülen şeker hastalığı vakalarının tamamına yakını, Tip 1 diyabet türünde. Bu tür şeker hastalığında, pankreastaki insülin yapan hücreler kalıcı olarak harap oluyor ve çocuklar yaşam boyu insülin kullanmak durumunda kalıyorlar. Bu nedenle eskiden çocuklarda görülen şeker hastalığı “İnsüline bağımlı diyabet” olarak isimlendirilirdi.