Soralım Öğrenelim

UĞUR COŞKUN
Merhaba Hocam, 3,5 yaşındaki kızımı ateşlendiği için hastaneye götürdük, kan tahlilinde enfeksiyon çıktı ve kan şekeri 270 çıktı. Ertesi gün ateşi düştüğünde akş 75 e düştü. Haftaya tekrar a1c için doktora götüreceğiz, sizce kızım diyabet midir?

Bu yükseklik ateşli enfeksiyonlar sırasında görülen geçici kan şekeri yüksekliği olarak bildiğimiz bir durum. Diyabet düşünmeye gerek yok.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 02/12/2019


ÖZLEM AKKÖK
Merhabalar oğlum 10 yaşında sabahleyin açlık 77 akşam yemekten 2 saat sonra 152 çıktı ama yemekten 15 dk sonra tatlı yemişti .geçen hafta açlık kan şekeri de 117 çıkmıştı endokrin uzmanına götürmelimiyim sizce

Bence gerek yok. Sonraki bir zamanda bir kez daha açlık kan şekeri ve HbA1c baktırın.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 30/11/2019


AYSE SAYIN
13 yaşında kızım homa insülin 4.47 ,hba1c 5.5, akş 95...11 yaşında oglumun hba1c 6 cıktı.diyete başladık.sizce şeker hastası mi

Bu değerlerle hemen diyabet düşünmeye gerek yok. Bir çocuk endokrinoloji uzmanının görmesinde yarar var.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 29/11/2019


GÜLŞEN CALVAN
İyi akşamlar hocam oğlum 8 yaşında glikoz değeri açlık 115 çıktı ve aile hekiminin önerisiyle çocuk uzman doktora gittik tekrar Tetik yapıldı ve yine açlık 115 çıktı ne yapmamızı önerirsiniz ve bu değer sizce çok mu yüksek teşekkür ederim

Bu değer biraz yüksek. Bir çocuk endokrinoloji uzmanının görmesinde yarar var.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 29/11/2019


GÖZDE BÜBÜL
Merhaba hocam 24 haftalik hamileyim açlık kan sekerim 85 mg tokluk kan şekerimi ise aradan 1 saat geçmeden verdim 172 mg cikti endişe etmeliyim bu sonucu tskler ?

Hba1c ile birlikte açlık şekerini tekrarlayalım

Prof.Dr.Şükrü Hatun 27/11/2019


EMRE ARAS
Hocam Merhabalar yaşım 17 10.04.2002 doğumluyum cinsiyetim erkek sağlık ocağında okulun vermiş oludugu sağlık kontrülünde sağlık ocağı doktorum açlık kanımda 103 oldugunu gordu sızce şeker hastasımıyım ne yapmam lazım cok tedirgin oldum

Bir kez bakılan açlık kan şekeri ile diyabet tanısı konmaz. Bence bir sorun yok.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 26/11/2019


MURAT ÖZER
Merhaba Açlıl kan şekeri 99 tokluk 2 saat sonra 120 ama hba1c 6.84 çıktı kesin diyabet mi

6.8 diyabet ile uyumlu bir değer fakat bir endokrin uzmanıyla görüşmeniz gerekir bundan sonraki izlem ve tedaviniz için

Doç. Dr. Gül Yeşiltepe Mutlu 25/11/2019


SÜMEYRA METE
Oğlum 7 yaşında bir sy önce açlık sekeri 103 cikti.simdi tekrar yaptırdım açlık şeker 108, Hcab1. 5.7, insülin 7.5 çıktı Dr başlangıç dedi ne yapmalıyım diyabet mi şimdi

hba1c değeri ve insülin normal açlık şekerlerinde çok hafif bir yükseklik var bunlara bakarak diyabet başlangıcı gibi bir yorum yapamayız, bir çocuk endokrin uzmanına başvurmanızı öneririm

Doç. Dr. Gül Yeşiltepe Mutlu 25/11/2019


SEVTAP GENÇ
Merhaba kızım 11 yaşında açlık kan şekeri 105 çıktı hba1c 6 iki gün önce şeker yüklemesi yapıldı ölçümlerde en yüksek 218 çıktı idrarda protein kaçağıda çıktı sizce normal mi

Bence ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor

Prof.Dr.Şükrü Hatun 23/11/2019


BETÜL İNCE
Merhabalar hocam, kardeşim tip1 diyabet hastası 16 yaşında birkaç gündür her şeyi aynı şekilde yapmasına rağmen tokluk kan şekeri 200-250 seviyesinde ve geç düşüyor sebebi ne olabilir ?

hızlı etkili insülin (humalog veya novorapid) dozu az geliyor olabilir, öğün içeriği de önemli, protein ve yağ içeriği yüksek besinler uzun süren hiperglisemiye yol açabilir. Doz artışı ve beslenmesinin değerlendiirlmesi için Diyabet ekibinize danışmanızı öneririm

Doç. Dr. Gül Yeşiltepe Mutlu 25/11/2019


SELDA YALMAN
Merhaba kizim 10 yasinda 62 kilo aclik sekeri 94 hba1c 5.7 insulin 38 d vitamini 19.25 d vitamini normal mi ve d vitaminin insuline etkisi varmi tesekkurler

Bir sorun yok bu değerlerde. D vitamini düzeyi de iyi. Biraz insülin düzeyi yüksek.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 22/11/2019


DENIZ BURAK
Oğlum 10 yaşın da açlık şekeri 116.9 cıktı tokluk yapılmadi şeker hastası olma ihtimali yüksek mi

Açlık kan şekerinizi bir kez daha ölçtürmenizde ve beraberinde Hba1c baktırmanızda yarar var.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 21/11/2019


SELDA YALMAN
Merhaba kizimin aclik sekeri 94 hba1c 5.7 insulin 38 normal mi

Evet. Normal

Prof.Dr.Şükrü Hatun 19/11/2019


AYSEGUL EKTI
Merhaba hocam oglum 2.5 yasinda oglumun tokluk olcumunde 159 cikti yaklasik 3 saat oncesinde puding yemisti bu etki etmis olabilir mi tesekkurler.

Evet evet. Pudinge bağlıdır bu yükselme. Meraklanmayın.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 17/11/2019


KÜBRA ASYA
Bebeğim 2 aylık di gulukoz 106 çıkmıştı şimdi 7 aylık 92 cikmis doktor bu konuda birşey demedi sağlıkçı bir tanıdık tutturdu sekeri yuksek diyo başka doktorlara mi görürsem.bu arada 2 ölçmdede enfeksiyon vardı bebegimde

Hiç bir sorun ypjk.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 13/11/2019


ELIF DADAK
Hocam kızım 4yaşında ırsi yüksek kolestrolü var şekersen şüphelendi doktor akş 101 hbA1C 5 insülin serum 9.8 insülin serum 2.43 ne yapmalıyız 100ün üstğ için gizli şeker olabilir dendi

101 mg ile kimsede diyabet düşünmeye gerek yok. Kolesterol yüksekliği bakımından değerlendirmek gereklş.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 13/11/2019


MELEK YÜKSEL
Hocam kızım.5 yaşında aclik 108 cıktı tokluk 93 cıktı yanlız aclik testi yapmadan önce 1 parça çikolata yemiş etkisi olabilirmi kızım.seker riski taşıyor mu

Bir sorun görünmüyor bence.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 12/11/2019


ESRA BAYRAK
Merhaba hocam.3 yasindaki oglum tokluk 1.saat 180 açlik 72 hba1c 4.8.bu degerler de diyabetmidir.

Normal bu değerler.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 10/11/2019


HANDE TÜREL
S. A hocamKızım 4 yaşında çok sık saniyede 1 idrara çıkıyor yeni çıktı bu sorun dr. Çocuk ürolojiye yönlendirdi sizce şekerden olabilir mi gizli şeker biraz beni aydınlatırsanız çok sevinirim Glukoz 72İnsülin 3.5Hba1c 6Sizce tekrar baktırmalımıyım

Bu idrar bulgusunun şekerle ilgisi yok. Bir çocuk nefroloji uzmanının görmesi iyi olur.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 07/11/2019


HANDE TÜREL
Hocam merhaba kızım 4 yaşındaAçlık şekeri 72Hbca1 6 çıktı sınırda dendi çıkabilir şeker doğru mu sizce yani açlık glukoz bu aralıklarda çıkıyor. İdrarda negatif bilgi verirseniz çok sevinirim kolay gelsin iyi çalışmalar

Hiç bir sorun yok bunda. HbA1c ölçümü hatalı olabilir. Bir sorun yok.

Prof.Dr.Şükrü Hatun 07/11/2019


Sen de soru sormak ister misin?

" Yalnızca çocuklardaki ( 18 yaş altı) diyabet ile ilgili sorulara cevap verilecektir "

Diyabet ile ilgili sorularını sor, uzmanımız cevaplasın, burada yayınlayalım. Hem seni hem de arkadaşlarını bilgilendirelim.